Ekonomi

Energy’nin CEO’ları durgunluk bekliyor

KPMG’nin 2022 Küresel Güç Segmenti CEO Araştırması, jeopolitik gerilimlerin, devam eden pandeminin ve belirsiz ekonomik ortamın yönlendirdiği çalkantılı bir ortamda, güçlü CEO’ları bekleyen zorlukları ve fırsatları da ortaya çıkardı. Petrol, gaz, enerji, yenilenebilir enerji ve kamu hizmetleri alanlarında 138 power CEO’sunun katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçları, ekonomik görünüm, teknoloji, yetenek ve ESG (çevre, sosyal, yönetişim) olmak üzere 4 ana başlık altında yayınlandı.

KPMG Türkiye Elektrik ve Altyapı Daire Başkanı Orhan Turan, sonuçları değerlendirerek, “Bu ankette CEO’ların önümüzdeki 3 yılın iş ve ekonomik durumuna ilişkin görüş ve bakış açılarını bir araya getirdik. CEO’lara endişe duydukları en büyük riskler sorulduğunda; faiz oranları, enflasyon ve durgunluk ilk üç sırayı alıyor. Ancak CEO’lar, şirketlerinin büyüme beklentileri konusunda iyimser olduklarını da belirtiyor. 2020 ve 2021’de çevre/iklim değişikliği riski, kuruluşların büyümesine yönelik en büyük tehdit olarak görülüyordu. 2022 anketimizde iklim değişikliği en önemli riskler arasında yer almıyordu ve 2021’de yüzde 35 olan en değerli risk yüzde 9’du. Bu sonuç, anketimizin bir başka çarpıcı sonucuydu.” söz konusu.

Ekonomi: Enerji sektöründe durgunluk bekleniyor

Anket sonuçlarına göre elektrik branşı CEO’larının yüzde 87’si önümüzdeki 12 ayda resesyon olabileceğini söylüyor. CEO’ların yüzde 59’u bu resesyonun hafif ve kısa vadeli olacağını düşünürken, yüzde 75’i önümüzdeki 3 yılda beklenen büyümeyi tersine çevireceğine inanıyor.

Enerji CEO’ları bir resesyona hazırlanırken, birçoğu aynı zamanda bir bütün olarak ekonomi, elektrik sektörü ve şirketlerinin önümüzdeki üç yıldaki büyüme beklentileri konusunda iyimser olduklarını söylüyor. CEO’ların yüzde 71’i küresel ekonominin büyüme potansiyelinden emin veya çok emin olduklarını söylerken, yüzde 85’i güç bölümü ve kendi organizasyonlarından emin veya çok emin olduklarını söylüyor.

Ekonomik durgunluğun etkilerini azaltmak için önlem alan CEO’ların yüzde 41’i tedarik zincirindeki aksaklıklara karşı tedarik zincirini çeşitlendireceğini söylerken, yüzde 36’sı bunu 6 ay içinde yapmayı planladığını söylüyor. CEO’ların yüzde 49’u önümüzdeki 6 ayda çalışan sayısını azaltmayı planladıklarını belirtiyor.

Teknoloji alanında, güçlü CEO’ların yüzde 16’sı, şirketlerinin 2022’deki 3 yıllık büyüme beklentisinin önünde yükselen/yıkıcı teknoloji riskini en öncelikli risk olarak tanımlıyor. 2021’de bu oran yüzde 8 oldu.

Bu yasa tasarısı, CEO’ları geri adım atmaya ve dijital stratejileri hakkında dikkatlice düşünmeye teşvik ediyor. Gerçekten de CEO’ların yüzde 37’si, jeopolitik zorlukları gerekçe göstererek dijital dönüşümlerini yumuşattıklarını söylüyor. Yüzde 47’si ise önümüzdeki 6 ayda dijital dönüşümlerini yöneteceklerini belirtiyor.

Energy CEO’larının yüzde 75’i, paydaşlar arasında güven oluşturmak için sağlam bir siber stratejinin kritik öneme sahip olduğuna inanıyor. Yüzde 73’ü ise jeopolitik belirsizliğin, özellikle de Ukrayna’da devam eden savaşın kurumlarının bir siber saldırı konusundaki endişelerini artırdığına katılıyor. Ancak, güçlü CEO’ların yarısından azı (yüzde 44) kuruluşlarının bir siber saldırıya hazır olduğunu düşünürken, yüzde 31’i hazırlıksız olduğunu düşünüyor. Saldırıya iyi hazırlandığını düşünenlerin oranı sadece 2. Bu oran iki yıl önce yüzde 22 idi.

Yetenek: Petrol ve gaz bölümü CEO’ları işgücünü artırmayı planlıyor

Yeteneğe gelince, Power Branch CEO’ları önümüzdeki 6 ay içinde personel sayısını azaltmayı planlasa da, ankete katılan CEO’ların yüzde 25’i, yetenekleri çekmek ve elde tutmak için güçlü bir “Çalışan Değer Önerisi”ne sahip olmanın en büyük önceliği olduğunu söylüyor. Petrol ve gaz bölümü CEO’larının yüzde 84’ü önümüzdeki 3 yıl içinde işgücünü artırmayı planlarken, bu oran enerji ve kamu hizmetleri CEO’ları için yüzde 46.

CEO’ların yüzde 71’i pandemi öncesi ofiste çalışan iş gücünün önümüzdeki 3 yıl içinde düzenli olarak ofisten çalışacağını öngörüyor. Sonuç olarak, yetenekleri dahil etmenin daha zor hale gelmesi bekleniyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan KPMG Türkiye Petrol ve Doğalgaz Lideri Hakan Demirelli, “Ekonomik yavaşlama işe alımlarda kısa vadeli değişikliklere neden olsa da işgücü piyasasında uzun vadeli yapısal değişiklikler devam ediyor. Bu nedenle, şirketler yetenek ihtiyaçlarını yönetirken teknoloji ve otomasyona yatırım yapmayı, işgücünü eğitmeyi ve daha esnek çalışmayı teşvik etmeyi düşünmelidir. Öte yandan çalışanların hibrit çalışma ortamlarından beklentilerinde köklü bir değişim gözleniyor. Yöneticilerin artık sorması gereken soru ‘Pandemi öncesi çalışma ortamına ne zaman döneceğiz?’ ‘Hibrit çalışmayı etkin bir şekilde nasıl uygulayabiliriz?’ olmalı.” söz konusu.

ESG: Şirketlerin ESG stratejileri ve performansları artık herkesin ilgi odağında

Energy CEO’larının yüzde 66’sı, yatırımcılar, düzenleyiciler ve müşteriler gibi paydaş kümelerinin ÇSY alanında şeffaflığı ve raporlamayı artırmayı giderek daha fazla talep ettiğini söylüyor. CEO’ların yarısından azı (yüzde 48) ESG performansının finansal performansla bağlantılı olduğunu düşünüyor. Ankete katılan güçlü CEO’ların yüzde 50’si, beklenen durgunluk nedeniyle önümüzdeki 6 ay içinde ESG faaliyetlerine ara vereceklerini veya yeniden gözden geçirmek zorunda kalacaklarını söylüyor. Yüzde 36’sı ESG faaliyetlerini durdurduğunu belirtiyor.

IMF: Küresel borç salgın öncesi seviyelerin üzerinde kalacak

IMF yetkilileri, 70 yılın en keskin düşüşüne rağmen küresel borcun pandemi öncesi seviyelerin üzerinde kaldığını kaydetti. Uluslararası Para Fonu (IMF), 2021’deki keskin düşüşe rağmen küresel borcun pandemi öncesi seviyelerin üzerinde kaldığını bildirdi. IMF yetkilileri Vitor Gaspar, Paulo Medas ve Roberto Perrelli, küresel borç üzerine ortak bir blog yazısı yazdı. IMF’nin Küresel Borç Veritabanı’na göre, toplam kamu ve özel sektör borcunun küresel gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) oranı geçen yıl 10 puan azalarak yüzde 247 oldu. kaydedildi. Yazıda, toplam kamu ve özel sektör borcunun küresel GSYİH’ya oranının 2020’de yüzde 257 ile zirve yaptığı hatırlatıldı. Küresel borcun çok daha yavaş da olsa artmaya devam ettiği belirtilirken, geçen yıl ise 235 trilyon dolar ile rekor seviyeye ulaştı. Enflasyonist baskı için maliye politikaları kullanılmalı Yazıda, ekonomik görünümün bozulmaya devam etmesi ve borçlanma maliyetlerinin daha da artması halinde yüksek borç seviyelerinin yönetici için giderek zorlaşacağı belirtildi. IMF yetkililerinin blog yazısında, yüksek enflasyonun 2022’de borç oranlarının düşmesine yardımcı olmaya devam ettiği ancak hükümetlerin enflasyonist baskıları azaltmak için maliye politikalarını kullanması gerektiğine değinildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu